Društvene mrežeWeb vesti

Google+ bug: Šta se desilo i zašto bi trebalo da obrišete nalog

U junu, 2011. godine najpoznatija svetska internet kompanija napravila je nešto što je trebalo da postane najveća društvena mreža ikada.

„Online razmena je neugodna, čak i ne funkcioniše. Naš cilj je da to popravimo”, rekao je Guglov potpredsednik za inženjering Vic Gundotra u blog postu prilikom predstavljanja mreže Google+. Za mesec dana njoj je pristupilo više od deset milona ljudi.

Sedam godina kasnije, desilo se da je ova društvena mreža imala bug koji je omogućio da lični podaci korisnika budu otkriveni. Ovo ne samo da je velika neprijatnost, jer su mnogi lični podaci izgubljeni, već i zbog toga koliko je malo ljudi to uopšte zabrinulo.

Google+ je imao za cilj povezivanje svih svojih potrošačkih proizvoda u jedan online identitet, kako bi bili adekvatna konkurencija kompaniji Facebook, koja je do tada imala virtuelni monopol. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je tada proglasio „zaključavanje” kompanije dok nije smislio strategiju da sruši svog rivala.

Google+ je bio četvrti pokušaj Gugla da stvori društvenu mrežu, sledeći svoje neuspehe kao što su Google Buzz, Google Friend Connect i Orkut i po prvi put je izgledalo kao da su zaista shvatili šta žele da urade. Bug je izgleda bio verni pratilac mreže Google+, što je otežalo borbu sa kompanijom Facebook. Loša strategija mreže Google+ dovela je do toga da u ovoj godini ima nešto manje od sedam miliona korisnika koji su postovali oko pedeset puta.

Ostale društvene mreže su iskoristile su priliku da ismeju tome što je Google objavio da će „ugasiti” Google+ zbog nedostatak korisnika. Posebno nakon curenja podataka. Ipak, nedostatak aktivnih korisnika ne bi trebalo da umanji dozu zabrinutosti, s obzirom da se zna koliki je domet ove kompanije.

Zašto bi trebalo da budete zabrinuti

Google je toliko prodoran, da je verovatno većina ljudi koja koristi internet u nekom trenutku podelila lične podatke sa ovim gigantom iz Silicijumske doline. To nije iznenađujuće jer oni poseduju najpopularniji pretraživač na svetu, zatim operativni sistem (Android), uslugu elektronske pošte (Gmail), browser (Chrome) i platformu za deljenje video klipova (Youtube).

To znači da kada se desi bilo šta što može da naruši bezbednost Google-a, to može imati posledice na korisnike, i ako na prvi pogled to ne izgleda tako.

„Mnogo ljudi čuva ogroman broj zaista vrednih podataka na Google nalogu – tako da neautorizovan pristup može da izazove veliku štetu” – rekao je Brian Vecci iz kompanije za bezbednost „Varonis”.

„Povrh svega, kada neko pristupi nečijem mejlu, a zna se da mnogo ljudi korsti Gmail, bukvalno ima ključeve njihovog online života. Ne samo da imaju mejl kojim mogu da se loguju, već mogu i doći do lozinke koja se sada resetuje preko mejla.”

Iako, ovi podaci nisu bili ugroženi u najnovijem hakerskom napadu, Vecci smatra da je došlo vreme da se podigne crvena zastava i ljudima podigne svest o tome koliko podataka zapravo dele sa kompanijom Google.

Ovo je potvrdio Tyler Moffitt, viši analitičar za istraživanje sajber bezbednosti u kompaniji Webroot.

„Važno je za potrošače da shvate da povezivanje aplikacija sa platformama društvenih mreža samo poveć́ava količinu dragocenih informacija koje bi mogle biti ugrožene, kao i vektore napada koje hakeri mogu da iskoriste”– rekao je Moffitt.

Portparol Google je saopštio da je ovo pitanje razmatrala Kancelarija za privatnost i zaštitu podataka preduzeća i da nisu naišli na dokaz o zloupotrebi.

„Istraga je istakla da postoje veliki izazovi u održavanju društvene mreže Google+.Imajući u vidu izazove u održavanju i veoma malu upotrebu društvene mreže Google+, odlučili smo da je ugasimo” – rekao je portparol.

Šta možete da preduzmete

Google je saopštio da planira da ugasi Google+ za sve korisnike, ali se to neće desiti u narednih deset meseci.

Eksperti za bezbednost apelovali su da je sigurnije za korisnike da sami isključe svoje naloge, kako se ne bi desilo da njihovi podaci budu na bilo koji način ugroženi.

Da biste ugasili nalog, potrebno je da kliknete na vašu sliku koja se pojavljuje u gornjem desnom uglu ekrana u Gmail prijemnom sandučetu ili na Chrome browser-u. Klikom na Google+ profil, moći ćete da deaktivirate svoj nalog tako što ćete izabrati Podešavanja, a zatim Izbriši svoj profil Google+.

Izvor: Independent.co.uk

Tagovi
Prikaži više

Preporučeni tekstovi

Close