Kako da u potpunosti izbrišete Facebook iz vaših života

Ako vam je dosadilo da neprestano skrolujete „News feed” na vašoj Facebook aplikaciji ili ne možete više da podnesete notifikacije koje vas bude u sred noći, kao i sećanja na to kako se vaš život menjao tokom godina, možda je došlo vreme da izbrišete Facebook iz vašeg života.

To je velika odluka i možda izgleda zastrašujuće, ali je zaista izvodljivo.

Pre nego što počnete, razmislite veoma pažljivo da li želite da ugasite ili samo deaktivirate vaš Facebook nalog.

Deaktivacija je lagana i bezbolna. Ako to uradite, vaš Timeline i ostale informacije će nestati sa Facebooka-a, ali samo dok ponovo ne aktivirate nalog. To znači da će vaši podaci ostati sačuvani negde na servirima kompanije Facebook.

Brisanje Facebook naloga podrazumeva da više nikada nećete moći da mu pristupite, niti da povratite bilo koji podatak koji ste imali na svom profilu. To znači da morate da preduzmete dodatne korake kako biste uklonili sve tragove vaših Facebook podataka (kao i da sačuvate neke za sebe), pre nego što izbrišete svoj nalog.

Da biste deaktivirali nalog potrebno je da izvršite sledeće korake.

  1. Kliknite na padajući meni u gornjem desnom uglu Facebook stranice i uđite u Podešavanja (Settings).
  2. Idite na Opšta podešavanja (General)
  3. Zatim na podešavanja vašeg naloga (Manage Account).
  4. Deaktivirajte nalog (Deactivate your account).
  5. Unestite Facebook lozinku i potvrdite deaktivaciju.

Ovaj čin znači da ste otišli sa Facebook-a, ali da će to biti privremeno i time nećete ugroziti bilo koji podatak na vašem profilu. S trajnim brisanjem ćete morati da obrišete i vaš nalog.

Pre nego što se odlučite za ovako drastičan korak potrebno je da izvršite nekoliko dodatnih stvari.

Iako ste možda završili sa društvenom mrežom Facebook, verovatno želite da sačuvate podatke koje ste nagomilila na ovom servisu. Razmislite, sigurno ima dosta objava, fotografija, video klipova, poruka, lajkova, lista prijatelja, gomile podataka koji mogu biti potencijalno vredni za vas, a za čije skladištenje nećete morati da odvojite previše vremena.

Da biste ovo uradili potrebno je izvršite sledeće korake:

  1. Otvorite Facebook podešavanja,
  2. Kliknite na Your Facebook Information,
  3. I na kraju opciju Download Your Information.

U ovom delu ćete moći da se odlučite koje podatke želite da sačuvate i kog kvaliteta. Savet je da sačuvate sve i to najboljeg kvaliteta.

Takođe možete birati između HTML formata, koji će omogućiti da se vaši fajlovi lakše vide, kao i JSON formata koji ćete lakše importovati na druge servise. Kliknite na „Create File” i sačuvajte vaše podatke bezbedno.

Ovo će sada možda zvuči paranoično, ali uklanjanje tragova vašeg postojanja na Facebook-u je mnogo teže nego što ste mislili. Ova radnja zahteva mnogo više koraka, od jednostavnog klika na dugme DELETE. Tako da je, pre nego što to uradite, predlog da obavezno izvršite sledeća tri, i dodatni četvrti korak.

  1. Izbrišite aplikacije koje su povezane sa eksternim klijentima.
  2. Isključite Facebook platformu.
  3. Proverite koliko podataka je kroz aplikacije u posedu treće strane.
  4. Izbrišite Facebook istoriju.

Koraci 1. i 2. su jednostavni i podrazumevaju sledeće:

  1. Odlazak na opciju Podešavanja (Settings).
  2. Klik naApps i Websites.
  3. Proveru svih aplikacija i zatim njihovo brisanje (Remove)

Da biste isključili Facebook platformu, morate uraditio sledeće:

  1. Idite na Podešavanja (Settings).
  2. Klinkite na „Edit” pod stavkom „Apps, Websites and Games”.
  3. Kliknite na „Turn Off”.

Važno: Facebook je možda jedini način da se ulogujete na neke od aplikacija koje rade eksterne kompanije (kao što je Tinder) ili da pristupite određenim sajtovima. Pre nego što isključite Facebook nalog, proverite te servise i promenite opciju načina logovanja (imejl adresa i lozinka).

Proverite koliko je vaših podataka u vlasništvu treće strane

Ovo je najteži deo. Aplikacije, vebsajtovi, igirce i servisi mogu da čuvaju vaše podatke čak iako ih Facebook nema više. Nažalost, ne postoji lak način da se ovi obrišu odjednom. Moraćete direktno da kontaktirate one koji su napravili aplikacije, a na sledećem linku (https://www.facebook.com/help/149151751822041) ćete naći instrukcije kako to da uradite da bi oni uklonili vaše podatke. Na sreću, kompanije i servisi koje posluju sa Facebook-om su obavezne prema uslovima korišćenja da izbrišu vaše podatke ako to tražite od njih.

Da biste kontakitrali kompanije za posebne aplikacije, igrice i sajtove, trebalo bi da posetite njihove privacy policy strane. Nemoguće ih je izlistati sve, ali navešćemo neke od najpopularnijih.

Želimo da skrenemo pažnju da Instagram koji je u vlasništvu Facebook-a je usko integrisan sa društvenom mrežom Facebook. Tako da i nakon brisanja naloga neki vaši podaci sa Facebook-a mogu ostati u ovoj aplikaciji. Kompletno brisanje Instagram profila slično brisanju Facebook profila. Ako vas zanima i ova opcija. Posetite sledeću stranicu https://help.instagram.com/370452623149242.

Brisanje Facebook istorije (opciono)

Poslednja stavka će biti zanimljiva samo onima koji su ekstremno oprezni. Brisanje Facebook naloga bi trebalo da ukloni sve vaše tragove sa ove društvene mreže, ali isto to možete i sami uraditi tako što ćete ići u nazad kroz vašu Facebook istoriju i brisati jedno po jedno (Ovo je drugačija opcija od nove karakteristike Clear History koju je Facebook najavio na svojoj f8 developers conference)

Da biste uradili ovo, potrebno ja da izvršite sledeće korake:

  1. Kliknite na padajući meni kranje gore, desno na stranici Facbook-a.
  2. Kliknite na Activity log
  3. Kliknite na ikonu u obliku olovke koja se nalazi pored svake stavri koju želite da izbrišete.

Za samo nedelju dana korišćenja imaćete više od hiljadu stvari u Acitivity log-u i njihovo brisanje traje čitavu večnost, ali ako želite to da uradite, ovo je jedini način.

Na kraju se postavljaju pitanja. Da li ste dobro razmislili? Da li ste se dobro upoznali sa svim koracima?

Ako ste i dalje pri tome da želite da obrišete svoj Facebook nalog ostaje vam još jedino opcija da odete na Opšta podešavanja i kliknete na „Delete Your Account and Information” ili da koristite handy link i kliknete na  „Delete My Account”.

Napomena: Facebook tvrdi da treba oko devedeset dana da vaši podaci potpuno nestanu sa mreže.

Izvor: mashable.com

Related Articles

Close
Close