Web vesti

Evo kako da zaštitite svoj Facebook nalog

Nije novost da Facebook ima lošu reputaciju kada je u pitanju zaštita korisničkih podataka, ipak postoji način da ih zaštitite ili izbrišete sa ove platforme. 

Čak i ako retko objavljujete na Facebook-u, možda ćete biti iznenađeni koliko ste ličnih podataka podelili tokom godina, od mesta u kojima ste živeli i posetili do vašeg broja telefona, datuma rođenja i još mnogo toga. Facebook-ova podešavanja privatnosti su se toliko promenila tokom godina da je teško pratiti ko može šta da vidi na vašem profilu.

Prvi korak koji treba da preduzmete da biste sačuvali svoju privatnost je da pronađete i izbrišete informacije, za koje ne želite da Facebook ili drugi ljudi znaju, koristeći Facebook podešavanja privatnosti.

Dodirnite svoju profilnu fotografiju, a zatim O, gde će vam biti predstavljene brojne kategorije, kao što su Posao i obrazovanje i Mesta gde ste živeli. Zadržite pokazivač iznad svakog unosa koji ne želite da Facebook zadrži i pritisnite Opcije ili Uredi da biste izbrisali informacije – ili barem većinu njih. Postoji nekoliko unosa, kao što su datum rođenja i pol koji se mogu promeniti, ali ne i zauvek ukloniti.

Kontrolišite ko vidi vaše objave pomoću podešavanja privatnosti na Facebook-u

Ako nerado koristite Facebook, verovatno ste već daleko od tabora preterivanja. Ali ako ste već neko vreme imali nalog, verovatno postoji mnogo više informacija – od sramotnih fotografija do stranica koje su vam se dopale – koje biste potencijalno mogli izložiti strancima.

Srećom, možete da kontrolišete ko vidi vaše objave i lične podatke pomoću podešavanja privatnosti na Facebook-u. Idite na Facebook-ov odeljak Privatnost u podešavanjima, a u odeljku Vaša aktivnost potražite Ko može da vidi vaše buduće objave? Odavde možete izabrati ko vidi vaše objave: javnost, samo vaši Facebook prijatelji, određeni Facebook prijatelji ili samo vi.

Takođe možete da pregledate svaki od postova i stavki u kojima ste označeni i izaberete da li ćete ih sakriti i ograničiti prethodne postove tako da ih mogu videti samo prijatelji.

Opozovite pristup treće strane vašim Facebook podacima

Kao što je pokazao skandal Cambridge Analitica, vaši podaci na Facebook-u lako mogu završiti u rukama programera trećih strana. To je posebno tačno ako koristite Facebook da biste se prijavili na druge sajtove ili mobilne aplikacije, jer te lokacije dobijaju pristup podacima sa vašeg Facebook naloga, uključujući vašu fotografiju, ime i druge informacije.

Da biste sprečili ove treće strane da pristupe vašim podacima, idite na Podešavanja, a zatim na Aplikacije i veb-lokacije i videćete sve aplikacije i veb lokacije koje su povezane sa vašim Facebook nalogom. Označite polje za potvrdu pored bilo koje veb lokacije ili aplikacije koju želite da odvojite od Facebook-a, a zatim kliknite na Ukloni.

Takođe možete da izaberete koje informacije se dele sa oglašivačima. Idite na Podešavanja, a zatim na Podešavanja oglasa i možete da izaberete kojim informacijama mogu da pristupe, kao što su status veze, poslodavac i radno mesto.

Uključite 2FA

Možda zvuči jednostavno, ali jedna od najlakših stvari koje možete da uradite da obezbedite svoj Facebook nalog je da omogućite autentifikaciju u dva faktora (2FA), što znači da pored lozinke koja je potrebna za prijavu sa novog uređaja, potreban je i šestocifreni sigurnosni kod. Iako ni u kom slučaju nije savršen, ovaj dodatni sloj zaštite značajno će otežati hakerima pristup vašem profilu.

Izbrišite svoj nalog

Na kraju krajeva, poslovni model Facebook-a se svodi na deljenje ličnih podataka korisnika, tako da ako ste zaista zabrinuti kuda idu vaši podaci, preuzimanje vaših podataka i brisanje naloga je krajnje rešenje.

To ne znači da su svi vaši podaci nestali zauvek. Sve informacije koje su vaši prijatelji objavili o vama ostaće na društvenoj mreži, a ako ste podelili bilo koju informaciju sa aplikacijama ili oglašivačima trećih strana, oni će ih zadržati čak i kada vaš nalog nestane. Što je još gore, čak i ako niste korisnik Facebook-a, društvena mreža i dalje može da vas prati preko interneta na bilo kojoj veb-lokaciji koja ima Facebook dugmad “Sviđa mi se”. To je mesto gde šifrovane aplikacije za razmenu poruka koje čuvaju privatnost i alatke pretraživača protiv praćenja mogu da vam pomognu da blokirate skrivene pratioce veb-lokacija.

Izvor: Tech Crunch

Back to top button
Verified by MonsterInsights